Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

En nypa frisk luft mellan slagen.

Bokförlaget HyssHald är mitt eget bokförlag. Förlaget är registrerat i Norge med företagsnummer 971057726 under firmanamnet Leif Eriksson Viking. Bokförlagets enda uppgift är att publicera mina egna verk. Företaget säljer böckerna över nätet via min hemsida www.leiferiksson.se. Självklart kan också böckerna köpas i bokhandeln, eller lånas på biblioteket. 

Önskar du köpa böcker direkt av mig gör du som fölger:

Om du bor i Norge:

  1. Betale inn 250 NOK på konto 9710 45 90733
  2. Send meg en mail med navn og adresse til leif@leiferiksson.se og fortell hvilken bok du ønsker
  3. Boka kommer i posten

Om du bor i Sverige: 

  1. Betala in 250 SEK på konto 91591148873
  2. Skicka en mejl med namn och adress till leif@leiferiksson.se och berätta vilken bok du vill ha
  3. Boken kommer i posten

Böckerna kan givetvis fås signerade. Trevlig läsning...

 

HyssHalds första publicering skedde i december 2008. Romanen "Peugeot Overdrive" spottades ut ur tryckpressarna på Caspersens Trykkeri i Vikersund. Releasepartyt arrangerades den tionde januari 2009, dagen före min femtioårsdag. Lagom till sommaren 2009 var den första lilla upplagan av "Peugeot Overdrive" utsåld. En andra upplaga trycktes i min hemstad Strängnäs. Den är också på god väg att bli slutsåld.

Redan nästa år, 2010, publicerades "Jag, en punktmarkerare". Boken trycktes inbunden på Scanbook i Falun. Releasepartyt var hemma på gården första helgen i juli. Jag hade nu en mindre samling fans som hade gillat "Overdrive" och som också köpte "Punktmarkeraren". Dessutom startade jag ett mödosamt försäljningsarbete som helt enkelt gick ut på att fråga alla jag kände eller var bekant med om de ville köpa boken. På så sätt tjänade jag in tryckkostnaden och lyckades såväl skaffa mig ett litet överskott. Men försäljningen utanför min egen bekantskapskrets tog aldrig fart, och biblioteken köpte boken i minimalt omfång. Mina försök att sälja över internet eller att få ut boken till boklådor misslyckades kapitalt.

Lagom till sommaren 2013 var "S.K.U.N.K." färdig. "S.K.U.N.K." påminner något om Punktmarkeraren tematiskt, men nu har den lilla medborgarens uppror mot det tungrodda samhället tagit ännu ett kliv in i det socialdemokratiska folkhemmet. "S.K.U.N.K." redigerades under hösten 2013 och har sedan dess varit klar för tryck. Men istället för att trycka upp boken på mitt eget förlag har jag försökt få kontrakt på ett som är större och har andra muskler när det gäller marknadsföring. Den processen är inte avslutad.

Nästan överraskande för mig själv rivstartade jag nästa projekt så fort "S.K.U.N.K." var klar. "Lorry Bar", en humoristisk komedi från staden där jag arbetar, Hønefoss, skakades ut ur mina skjortärmar så lekande lätt att till och med en luttrad skriftställare som mig blev förundrad. Boken blev färdig sommaren 2014, och jag vet inte än vad jag ska göra med den, lite beroende på vad som händer med "S.K.U.N.K."

 

 Peugeot Overdrive (2008)

"Peugeot Overdrive" är en litterär roadmovie på cykel genom vårt grannland Norge. Vår hjälte Eriksson har livet upp i halsen och bestämmer sig för att göra något åt saken. På en nyinköpt Peugeot ger han sig iväg mot solnedgången med cykelväskorna fulla av böcker och diskmannen laddad med rocknroll. Längs de norska vägarna möter han vinden med pannan och snart märker han att livet håller på att växla in på ett nytt spår...

 

Bibliotekstjänsts recension av "Peugeot Overdrive"

En dag får författarjaget nog när han tittar sig i spegeln och finner att han blivit fet, håglös, kärlekstörstande och frustrerad. I motsats till så många andra gör han något åt saken; han tar tjänstledigt från sitt jobb som framgångsrik dataprogrammerare, köper en cykel (av det franska märket Peugeot - därav bokens titel) och cyklar från sin hemstad Karlstad till Norge. Detta är början på en "litterär roadmovie" av det mer halsbrytande slaget. Boken, som enligt Erikssons hemsida (www.leiferiksson.se) tog tre år att skriva, är trots sidantalet både lättläst och riktigt underhållande. Till detta bidrar inte minst alla hans musikaliska referenser i bästa Nick Hornby-anda, hans träffsäkra humor plus givetvis den goda och fantasifulla formuleringskonsten med ord som "Afzelius-bitar" som avser resterna efter en sprucken spegel. En fullödig debut som lovar mer (Eriksson lär ha två andra böcker klara varav åtminstone en beräknas komma ut till midsommar nästa år).

 

Inledningen på "Peugeot Overdrive" kan läsas på länken.

 

Jag, en punktmarkerare (2010)

Någon gång i framtiden. I Unionens nordliga hemisfär. Skattebetalarna har fått nog av återfallsförbrytarna. Politikerna har satt en prislapp på humanismen. På ett eller annat ställe måste en gräns gå. På andra sidan den gränsen väntar dödsstraffets renässans. BAKA annonserar efter punktmarkeraraspiranter. Eriksson sänder in en ansökan. Snöbollen börjar rulla. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bibliotekstjänsts recension av "Jag, en punktmarkerare"

I likhet med Leif Erikssons debutbok Peugeot overdrive (2008) börjar denna bok med en man som kommit till vägs ände och vill påbörja ett helt nytt liv. Så han säger upp sig från jobbet som välbetald oljeplattformsarbetare för att utbilda sig till "punktmarkerare". Tidpunkten är ett antal decennier framåt i tiden då det tidigare "humana samhället" fått nog av brottslighet och beslutat att även kriminella förvisso skall ha en andra chans, men efter den tredje brottsliga gärningen skall personen avrättas offentligt genom att man låter en laserstråle bränna sönder hjärnan. Blott brottslingar under 20 år skall få en fjärde chans genom att med hjälp av en punktmarkerare försöka återvända till ett samhälleligt sett anständigt liv. Denna teori om vedergällning och "balans" är knappast ny, men i händerna på den habile skribenten Eriksson fungerar berättelsen trots allt. Men det är inte utan att man anar en stor portion av samhällskritik mellan raderna.

 

Inledningen på "Jag, en punktmarkerare" kan läsas på länken.

 

 
S.K.U.N.K. (2014)

Vad ska man göra om nu varken politikerna eller poliserna sköter sina jobb? Har man då rätt att ta lagen i egna händer? Någon kan tycka det.
   Oraklet tycker det. Han har aldrig varit den som står och tittar på. Han kan låtsas att han står där och tittar på men i själva verket är det just han som drar i trådarna. Skurkarnas nationella kommitté, S.K.U.N.K. har kommit för att stanna. Och farsoten sprider sig över hela Europa. Skurkarna försvinner en efter en. Polischeferna slår sig för bröstet men ingen, absolut ingen, fattar vad som pågår. Ingen utom skunkarna.

Romanen färdigställdes under våren 2013. Den redigerades uder hösten och vintern 2013. Beräknad utgivning i 2014.  


Inledningen på "S.K.U.N.K." kan läsas på länken.

 

Lorry Bar (2015)

 

Så fort jag var färdig med "S.K.U.N.K." våren 2013 kände jag att jag ville skriva något roligt. Jag hade observerat en del märkliga figurer i Hønefoss, staden där jag jobbar, och i sann John Steinbeck-anda började jag fantisera om de här snubbarna, satte ihop dem til ett gäng A-lagare på parkbänken. Och så började det hända saker, den ena mer dråplig än den andra. Lorry Bar finns i verkligheten, eller fanns rättare sagt, har fått nytt namn nu. Jag passerar där varje dag. Boken blir färdig sommaren 2014.

 

Inledningen på "Lorry Bar" kan läsas på länken.

 


Under solens längtan mot väst

 

Berättelsen om Blommans, Dillets, Lattjos och Lill-Everts öden och äventyr i staden Stockholm en varm julidag 1994 skrevs 2003-2005. Handlingen kulminerar på en krog på Söder i Stockholm under Sveriges bronsmatch i fotboll mot Bulgarien 1994. Berättelsen är mycket viktig för mig feftersom den gjorde mig till författare. Jag lärde mig att skriva regelbundet, inte så mycket varje dag, men envist vidare vidare... Boken är ännu inte redigerad. Utgivning osäkert eftersom den inte är särskilt bra, ett nybörjarverk.

 

Inledningen på "Under solens längtan mot väst" kan läsas på länken.